ReVox III/IV

ReVox III – Barcelona

Dimarts 14 de desembre

Arts Santa Mònica, Espai Balcó, 19:30 h

Albert Balasch + Hans Laguna (Barcelona)

Ricardo Domeneck (Brasil/Alemanya)

Jelle Meander (Bèlgica)

Entrada gratuïta

Dimecres 15 de desembre

Espai Jove La Fontana, Auditori, 20 h

Décade – Anne-James Chaton, Alva Noto i Andy Moor
(França/Alemanya/Països Baixos)

Entrada: 5 euros

ReVox IV – Madrid

Dijous 16 de desembre

Museo Reina Sofía, Auditorio 400, 19:30 h

Jörg Piringer (Àustria)

Décade – Anne-James Chaton, Alva Noto i Andy Moor
(França/Alemanya/Països Baixos)

Entrada gratuïta

Divendres 17 de desembre

Museo Reina Sofía, Auditori 200, 19:30 h

Peru Saizprez (Madrid)

Ricardo Domeneck (Brasil/Alemanya)

Jelle Meander (Bèlgica)

Entrada gratuïta

projectes poètics sense títol – propost.org presenta la tercera i la quarta edició de ReVox, que tindran lloc a l’Arts Santa Mònica i La Fontana (Barcelona) el 14 i el 15 de desembre i al Museu Reina Sofia (Madrid) el 16 i 17 de desembre, respectivament. ReVox és un programa regular per a la poesia sonora europea actual que des de 2009 presenta anualment dues edicions amb els autors que estan definint les noves formes de fer poesia i experimentar amb el so. És la primera vegada que el cicle es presenta també a Madrid.

Sis destacats poetes joves de diferents ciutats europees presentaran les seves propostes poètiques en aquestes dues edicions de ReVox, cadascuna de les quals comptarà amb dues sessions. La programació està formada per un bloc central, que serà comú a Barcelona i Madrid, i un poeta local a cada ciutat, a banda de l’actuació a Madrid d’un poeta que ja va ser present a Barcelona al 2009.

El poeta francès Anne-James Chaton presentarà al costat del músic electrònic alemany Alva Noto i el guitarrista de The Ex Andy Moor el projecte Décade, una confluència entre veu, electrònica i experimentació que es presenta per primera vegada a l’Estat espanyol i que és la proposta més destacada d’aquestes dues edicions de ReVox. També actuaran a Barcelona i Madrid el poeta i DJ brasiler establert a Berlín Ricardo Domeneck, que barreja vídeo i poesia, i el poeta i musicòleg belga Jelle Meander, que experimenta en les fronteres entre la música i la poesia.

Pel que fa als autors locals, actuaran a Barcelona el poeta Albert Balasch acompanyat del guitarrista Hans Laguna i a Madrid el poeta d’origen peruà Peru Saizprez, que combina diferents elements de la performance en els seus recitals. Finalment, Jörg Piringer, un referent internacional de la poesia digital que ja es va presentar a ReVox I (Barcelona, maig 2009), actuarà també en la primera sessió de Madrid.

ReVox és possible enguany gràcies al suport del Museu Reina Sofia i l’Arts Santa Mònica. També compta amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes, l’Institut de Cultura de Barcelona, el Goethe-Institut, el Foro Cultural de Austria en Madrid i Abba Hotels.

 

Décade:

Anne-James Chaton, Alva Noto i Andy Moor

(França/Alemanya/Països Baixos)

ReVox III: Auditori de La Fontana (Barcelona) Dimecres 15 de desembre, 20:00 h

ReVox IV: Auditori 400 del Museu Reina Sofía (Madrid) Dijous 16 de desembre, 19:30 h

És un dels projectes més ambiciosos de la poesia contemporània. Sobre l’escenari, un referent de la música electrònica minimalista, Alva Noto, i un guitarrista imprevisible procedent del grup de rock experimental The Ex, Andy Moor, units especialment per una de les veus més intenses de la poesia actual, Anne-James Chaton, que ja va actuar a la primera edició de ReVox (maig 2009). Dos músics que a priori no tenen res a veure enduts per la veu, les lletanies i el ritme incessant de Chaton en un projecte que fins ara només s’ha presentat a la Fondation Cartier de París i alguns pocs llocs més de França. Serà la primera vegada que es presenta a Espanya. Décade és una creació sonora densa i estructurada, en la qual els mots, els ritmes i els loops melòdics es barregen inexorablement.

Anne-James Chaton és el més destacat de la nova generació de poetes francesos que va començar a irrompre a finals dels noranta i, d’ells, el que treballa d’una manera més intensa les possibilitats de l’edició digital del so. Hereu de Bernard Heidsieck, un dels pares de la poesia sonora, i també de la música techno i de la cultura del loop, la seva poesia dispara des de la quotidianitat a la política. En els darrers anys ha col·laborat assíduament amb Andy Moor i també ha participat en un dels darrers discos d’Alva Noto, Unitext (2008). Des del 2001 ha publicat tres llibres-CD (Événements 99, Autoportaits, In the event), a banda d’un disc a mitges amb Andy Moor (Le Journaliste)

Alva Noto (nom artístic de Carsten Nicolai) viu a Berlín i és un dels músics més destacats de l’escena electrònica minimalista. Fundador del segell berlinès raster-noton, és conegut arreu del món per les seves actuacions en solitari o amb músics com Ryoji Ikeda, Mika Vainio, Thomas Knak i Ryuichi Sakamoto.

Andy Moor, guitarrista nascut a Londres però establert a Amsterdam des de 1990, és un dels membres permanents de la banda holandesa The Ex i un dels fundadors de la banda escocesa Dog Faced Hermans.

www.annejameschaton.org

www.myspace.com/alvanoto

www.myspace.com/andymoortheex

 

Albert Balasch + Hans Laguna

(Barcelona)

ReVox III: Espai Balcó de Arts Santa Mònica (Barcelona) Dimarts 14 de desembre, 19:30 h

El poeta Albert Balasch i el guitarrista Hans Laguna es van ajuntar fa més d’un parell d’anys per començar a construir el projecte Fan dissabte, una de les propostes més originals de la poesia catalana contemporània. Balasch, un autor que tot i la poca visibilitat és una de les veus més contundents de la poesia catalana actual, ha publicat els poemaris La caça de l’home (Edicions 62, Premi Gabriel Ferrater 2009), Les execucions (Lumen, 2006), Decaure (Lumen, 2003) i Què ha estat això (Pagès Editors, 2002) i la nouvelle A fora (1999). Hans Laguna ha publicat els EP Hans Laguna y la sintaxis i El hombre teórico. En les seves actuacions treballen la posada en escena i estableixen una intensa relació entre la veu i els poemes de Balasch i els experiments sonors amb la guitarra i altres instruments de Hans Laguna.

www.myspace.com/fandissabte

Ricardo Domeneck

(Brasil – Alemanya)

ReVox III: Espai Balcó de Arts Santa Mònica (Barcelona) Dimarts 14 de desembre, 19:30 h

ReVox IV: Auditori 200 del Museo Reina Sofía (Madrid) Divendres 17 de desembre, 19:30 h

Nascut a São Paulo el 1977, després de viure als Estats Units es va establir a Berlín, on ha treballat com a poeta, videoartista i DJ des de 2002. Ha publicat tres reculls de poemes: Carta aos anfíbios (2005), a cadela sem Logos (2007) i Sons: Arranjo: Garganta (2009), els dos darrers publicats per la prestigiosa editorial brasilera Cosac Naify. Ha participat en diversos festivals de poesia, com ara Salida al Mar (Buenos Aires), Yuxtaposiciones (Madrid), Poesiefestival (Berlín), Festival Internacional de Poesia de Dubai, Berlín-Barcelona: una transferència poètica (Barcelona, 2007, organitzat per propost.org), Soirées Babel (Brussel·les), Festival de Poesia de Medana (Eslovènia) i ha actuat en solitari a centres com l’Espai d’Art Contemporani de Castelló. Com a videoartista i DJ ha presentat el seu treball a Atenes, Budapest, Praga, Copenhaguen, Londres i Tel Aviv, entre d’altres. És coeditor de dues revistes electròniques: Modo de Usar & Co. (Brasil) i Hilda (Alemanya). També és responsable de la programació setmanal de performances i intervencions al club Neuer Berliner Initiative en el marc de les nits SHADE inc. Els seus poemes han estat traduïts a l’anglès, l’alemany, el castellà, el català, el francès, l’eslovè i l’àrab. En les seves actuacions, combina textos de gran densitat amb videoprojeccions i un acurat treball sonor.

www.myspace.com/ricardodomeneck

 

Jelle Meander

(Bèlgica)

ReVox III: Espai Balcó de Arts Santa Mònica (Barcelona) dimarts 14 de desembre, 19:30 h

ReVox IV: Auditorio 200 del Museo Reina Sofía (Madrid) divendres 17 de desembre, 19:30 h

Nascut a Bèlgica el 1977, és poeta i musicòleg. Es tracta d’un autor inclassificable que juga amb els límits de la música i de la poesia, sovint en peces interpretades per diverses persones. Des de 1993, ha estat treballant en una obra conformada per prosa, poesia i elements indefinits, que ha servit per generar des del 2000 diversos treballs: Opus I-III (que en conjunt formen Verzameld werk, Obra reunida), lògicament seguits de Postuum werk (Obra pòstuma). Des de llavors ha escrit Triplum (No. 1) i Slaapversjes voor Lorelei (No. 2). Els treballs que ha escrit o recitat al marge d’aquests estan recollits en els títols Dicht Boek, Vers Boek i Maiandros Sonoros. Altres projectes seus són Krikri (col·lectiu poètic), Alies (projecte obert), N.I.M. (estructures sonores), llibrets i Hors d’oeuvre(s). Algunes de les seves peces han estat representades en forma de recitals i performances arreu d’Europa. Altres han aparegut en CD o en llibres. Jelle Meander és també el director artístic del festival internacional de polipoesia Krikri a Gent (Bèlgica). En els darrers anys ha destacat per impulsar xarxes europees de connexió entre poetes sonors i pel seu treball teòric sobre la polipoesia i la relació entre poesia i música. En les seves peces, on no hi falta mai el sentit de l’humor, barreja un complex treball sonor i textos que investiguen les possibilitats de la veu més enllà de la recitació clàssica. És la seva primera actuació a Barcelona i a Madrid.

 

Peru Saizprez

(Madrid)

ReVox IV: Auditori 200 del Museo Reina Sofía (Madrid) divendres 17 de desembre, 19:30 h

Un dels poetes més personals de la nova fornada de poetes que estan inundant la ciutat Madrid amb una manera renovada de dir poesia. Va néixer al Perú el 1971, tot i que ha viscut a diferents indrets fins a acabar a Madrid. Publicitari de professió, es declara el poeta més desconegut del món, madrilimeño, escriptor de less sellers i peruà volador, i els seus poemes beuen d’una deu inesgotable d’imaginació i paroxisme. És un incansable investigador de les altres dimensions i llenguatges poètics més enllà del paper. Una veu poderosa, un humor i una imaginació ingents i objectes i accions que amplien el text són alguns dels seus trets distintius. Els seus poemes són una troballa lingüística constant, són imprevisibles i, en directe, es combinen amb videoprojeccions i múltiples suports i estratègies de la performance. Ha publicat Sexo satélite (2003), Un corazón con pelos (Arrebato Libros, 2006) i Masturbación en la mesa sin cuenta (Arrebato Libros, 2010). Pròximament apareixerà el seu quart llibre, hotel trip cárnival.

 

Jörg Piringer

(Austria)

ReVox IV: Auditori 200 del Museo Reina Sofía (Madrid) divendres 17 de desembre, 19:30 h

Poeta digital i músic nascut a Viena el 1974 i conegut mundialment per la seva unió entre veu en directe, noves tecnologies digitals i improvisació. Partint de la poesia sonora i de les imatges de la poesia concreta, transita els espais virtuals amb la força del directe. Les seves peces aconsegueixen unir una gran dificultat tècnica amb una alta capacitat d’impactar en el públic. Dóna cos a la paraula amb totes les eines digitals que té al seu abast. Piringer, present a la primera sessió de ReVox a Barcelona, ja ha mostrat el seu treball a Madrid, en el marc del festival Yuxtaposiciones (2003). En les seves actuacions mescla poesia visual i poesia sonora generades en temps real. La imatge i els sons es creen durant la performance a partir de les paraules i les vocalitzacions del poeta amb el micròfon. Amb l’ajut d’un complex equipament, la veu és modificada mentre el software creat per ell mateix analitza el so a partir del qual genera composicions textuals abstractes animades i permanentment canviants. El resultat és una explosió captivadora i imprevisible de lletres, sons i territoris poètics per explorar. També ha realitzat treballs videogràfics i poesia interactiva.

joerg.piringer.net

 

Organitza:

propost.org – projectes poètics sense títol

Amb el suport de:

Museo Reina Sofía, Arts Santa Mònica, Institució de les Lletres Catalanes, Institut de Cultura de Barcelona, Goethe-Institut Barcelona, Foro Cultural de Austria en Madrid.

Arts Santa Mònica

La Rambla, 7
08002 Barcelona
www.artssantamonica.cat

Espai Jove La Fontana

Gran de Gràcia, 190-192
08012 Barcelona
www.lafontana.org

Museo Reina Sofía

Santa Isabel, 52
28012 Madrid
www.museoreinasofia.es