ReVox I

Amb:
Anne-James Chaton (França)
Jörg Piringer (Àustria)
Peru Saizprez (Madrid)

Dissabte 23 de maig de 2009
20:00h

Sala Conservas
Sant Pau, 58, baixos
08001 Barcelona

Els tres primers convidats representen tres línies molt diferents. Anne-James Chaton representa una aposta clara pel so i en concret pel loop (i el tecno) i l’ús de diferents pistes de so sobreposades. Jörg Piringer investiga el suport digital en un encreuament espectacular entre text, imatge i veu processada en directe. 

Peru Saizprez se situa en un terreny més proper a la performance i a l’explosió espontània d’imaginació i d’humor davant de l’espectador. Amb aquest cicle, propost.org vol recuperar la línia de programació de poesia internacional que durant les cinc edicions del  festival PROPOSTA va permetre veure al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona les principals veus del panorama internacional de la poesia sonora i la polipoesia. Aquesta primera sessió del cicle ReVox, d’altra banda, forma part dels actes de Barcelona Poesia, la Setmana de la Poesia de Barcelona (www.bcn.cat/barcelonapoesia). A més a més, aquesta primera sessió de ReVox se celebrarà pocs dies abans que tingui lloc la setena edició del festival  Yuxtaposiciones a La Casa Encendida de Madrid (28 i 29 de maig), festival programat en part per propost.org. Enguany, hi actuaran, entre d’altres, Joan La Barbara (EUA), Anne Waldman (EUA), Nathalie Quintane (França), Miriam Reyes (Barcelona), Laura Borràs (Barcelona) i Sandra Santana (Madrid). Els tres convidats d’aquesta primera sessió són:

Jörg Piringer (Àustria)

http://joerg.piringer.net

Poeta digital nascut a Viena el 1974 i conegut mundialment per la seva unió entre veu en directe, noves tecnologies digitals i improvisació. Partint de la poesia sonora i de les imatges de la poesia concreta, transita els espais virtuals amb la força del directe. Serà present a Barcelona per participar també en el congrés internacional E-poetry, que se celebrarà a partir del 24 de maig. Les seves peces aconsegueixen unir una gran dificultat tècnica amb una alta capacitat d’impactar en el públic. Dóna cos a la paraula amb totes les eines digitals que té al seu abast. A Barcelona ja ha actuat en el marc del festival  PROPOSTA 2002 (la seva actuació està disponible a www.youtube.com/polipoesia). En aquesta ocasió presentarà frikativ, una peça de poesia visual i sonora generada en temps real. La imatge i els sons es creen durant la performance a partir de les paraules i les vocalitzacions del poeta amb el micròfon. Amb l’ajut d’un complex equipament, la veu és modificada mentre que el software analitza el so a partir del qual genera composicions textuals abstractes animades i permanentment canviants. El resultat és una explosió captivadora i imprevisible de lletres, sons i territoris poètics per explorar.

 

Anne-James Chaton (França)

www.annejameschaton.org

És el més destacat de la nova generació de poetes francesos que va començar a irrompre a finals dels noranta i, d’ells, el que treballa d’una manera més intensa les possibilitats de l’edició digital del so. Ha col·laborat amb Alva Noto i Andy Moor (The Ex), entre d’altres. Hereu de Bernard Heidsieck, un dels pares de la poesia sonora, i també de la música tecno i de la cultura del loop, la seva poesia dispara des de la quotidianitat a la política. Des del 2001 ha publicat tres llibres-CD (Événements 99,AutoportaitsIn the event), a banda d’un disc a mitges amb el guitarrista Andy Moor (Le Journaliste) i de les col·laboracions en el darrer treball del músic electrònic alemany Alva Noto (unitext). Actualment està presentant, sota el títol de Décade, un espectacle amb tots dos músics. A Barcelona ja ha actuat en el marc del festival PROPOSTA 2001 (la seva actuació està disponible a www.youtube.com/polipoesia). Interpretarà en solitari una part de la peça Décade.

 

Peru Saizprez (Perú-Espanya)

Un dels més personals de la nova generació de poetes que estan inundant la ciutat Madrid amb una manera renovada de dir poesia. Va néixer al Perú, tot i que ha viscut a diferents indrets fins a acabar a Madrid. Publicitari de professió, es declara el poeta més desconegut del món, madrilimeño i peruà volador i els seus poemes beuen d’una deu inesgotable d’imaginació i paroxisme. Una veu poderosa, un humor i una imaginació ingents i objectes i accions que amplien el text són alguns dels seus trets distintius. Els seus textos són una troballa lingüística constant, són imprevisibles i, en directe, es combinen amb múltiples suports i estratègies de la performance. Publicat per l’editorial Arrebato de Madrid, va participar a la sessió d’octubre de 2007 a l’Antic Teatre (http://propost.org/arrebato) organitzada per propost.org i Arrebato Libros (al costat d’Ajo i Gonzalo Escarpa). Peru ha titulat aquest recital robots gigantes de Japón en Nueva York matando gente.